Even voorstellen: Lotte!

In mijn korte bestaan als moeder heb ik al een hoop ‘eersten’ mogen meemaken. Eerste huiltje, eerste nacht als moeder, eerste plasje, eerste hoestje, eerste poepluier en zelfs al een eerste tandje. Veel van die dingen zag ik van verre aankomen. Dat ik in deze roerige tijd mijn eerste bedrijf zou starten had ik echter nooit verwacht.

Ik ben Lotte, één van de twee eigenaars van mama nova. Als beginnend ondernemer zijn mijn taken bij mama nova enorm divers, daar ga ik jullie dus niet mee vervelen. Ik schrijf deze blog om mezelf voor te stellen en om te vertellen over welke onderwerpen ik ga bloggen en waarom.

Voorstellen

Zoals ik al zei heet ik dus Lotte. Ik ben 29 jaar oud en woon samen met de liefdes van mijn leven in een kleurrijk huisje in Leiden. De ene liefde van mijn leven is Max, mijn verloofde. Met hem kan en durf ik de hele wereld aan. De andere liefde van mijn leven is mijn dochter Nona. Mijn kleine kanon, slechts een paar maanden oud. Zij draagt het universum in haar ogen, de wijsheid op haar lippen en de wereld in haar hand. En ik hoor daar dus bij, onlosmakelijk met hen verbonden.

Wie ik zelf precies ben, vind ik lastig te omschrijven. Daarom een greep uit de feiten: mijn hoofd wordt altijd overspoeld door ideeën. Stilzitten doe ik dus niet graag. Je maakt me blij met avonturen, aardbeien en ander fruit, kleuren, uitdagingen (vooral verstandelijk), een kop kamillethee, muziek, post en frietjes met mayonaise. Het liefst verwonder ik me om alles. Daarnaast kook ik graag en deel ik dat eten graag met.. Nou ja, net met wie er aan komt lopen. Trivianten en troubleshooten kan ik allebei goed. Minder goed ben ik in sporten (oeps) en in op tijd naar bed gaan.

Carrière

Ik heb een rijke carrière achter de rug (figuurlijk dan) waarin ik verschillende functies heb uitgevoerd die me allen iets waardevols hebben gebracht. Toch bleek het een jaar of twee geleden hoog tijd voor iets anders. Ik stopte met werken en ging weer studeren.

Nu studeer ik op de Hogeschool Leiden voor Kunstzinnig therapeut, een creatief beroep op antroposofische grondslag met balans en vitaliteit als uitgangspunt. Op het ogenblik staat mijn studie echter even op een laag pitje. Dat heeft alles te maken met een alles-op-zijn-grondvesten-laten-schuddende, van-liefde-uit-elkaar-spattende, prioriteiten-verschuivende gebeurtenis: ik ben moeder!

Moeder

Afgelopen december kwam op Sinterklaasavond onze prachtige, stoere dochter Nona ter wereld. Mijn gaafste grote kleintje, mijn meisje eigenwijsje, mijn kleine kletsmajoor. Mijn dagen zijn gevuld met haar en alles wat met haar te maken heeft. Samen met Max en Nona verken ik de wereld. Stap voor stap, soms met bokkesprongen, soms in zeven sloten tegelijk, maar altijd met zowel ogen, oren, als armen wijd open.

Pas vier maanden ben ik moeder, maar in die korte tijd ben ik al meerdere malen geconfronteerd met op het oog kleine, maar voor mijn gevoel enorme keuzes. Door de geboorte van Nona is mijn leven plots veranderd van een kabbelend beekje met hier en daar een waterval naar een hevige orkaan met her en der een regenboog. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het leven als moeder fantastisch. Nooit had ik vooraf kunnen bedenken dat er iets zou bestaan wat me zoveel zou raken als dit. Wat me zo liefdevol uit het lood zou werpen. Waardoor ik alle keuzes in mijn leven moet heroverwegen. Want waar ik ga, gaat zij ook. Dat maakt dat waar ik sta, niet alleen het beste voor mij moet zijn, maar ook voor haar. En ik kan je vertellen: dat is soms best eens zoeken.

Mama nova

Precies om die reden ben ik samen met mijn moeder begonnen met mama nova. In de wirwar van adviezen en onderzoeken wordt van elke moeder verwacht dat zij het pad vindt wat past bij haar en haar kindje (van elke vader trouwens net zo goed). Het beginnen van een bedrijf wat draait om producten voor ouders en kinderen lijkt in die zin wellicht wat tegenstrijdig. Immers, ik kan niet álles verkopen en bied daarom niet alle beschikbare keuzes aan. Sterker nog, we bieden alleen dingen aan die bij het pad passen wat wij bewandelen.

Toch denk ik dat wij met mama nova een waardevolle aanvulling kunnen bieden. Dat denk ik, omdat wij niet alleen maar vinden en verkopen. Nee, net als alle jonge moeders (en de mensen in hun omgeving) blijven wij zoeken en ervaren. Ook wij zijn op groot avontuur, druk aan het vallen en opstaan.

Mijn blogs

Dat avontuur, dat vallen en opstaan, daar ga ik mijn blogs over schrijven. En ik kan je vertellen: na bijna zes maanden moederschap heb ik al eindeloos inspiratie opgedaan. Het dagelijks leven met een baby is echt niet zomaar even gedaan. Ik kan (nu al) boeken volschrijven over typische babykwaaltjes (krampjes, iemand?) over het huishouden (lang leve de robotstofzuiger en de slowcooker) en over prille moedergevoelens (van roze wolk naar donderwolk en terug). Geen adviezen, geen onderzoeken, louter verhalen.

Ik schrijf om mijn ei kwijt te kunnen en wellicht voor het vinden van wat herkenning. Ik zal namelijk niet de enige moeder zijn die zich wel eens heeft afgevraagd hoe je babypoep uit de witte gordijnen krijgt (dasty en groene zeep) of hoe je iets te drinken moet inschenken met een baby op je arm (wist ik dat je een baby ook even kunt neerleggen).

Ik kijk er ontzettend naar uit om voor jullie te gaan schrijven en hoop dat jullie met mij mee willen lezen en schrijven. Naast het delen van mijn eigen verhaal, ben ik namelijk ontzettend benieuwd naar jullie ervaringen en avonturen. Die verhalen kun je delen als reactie onder dit bericht, via het contactformulier of op mama nova’s Facebook.

Geef een reactie