Het strikmutsje: beschermend en warm

Een strikmutsje is wat ons betreft onmisbaar in de garderobe van baby’s en jonge kinderen. Strikmutsjes zijn te schattig voor woorden! Alleen daarom al zou ieder kindje er verplicht eentje moeten hebben. Daarbij dienen de mutsjes ook een belangrijker doel: ze ondersteunen de ontwikkeling van je kindje.

Warmte en bescherming

De warmteregulatie van een pasgeborene is nog ongeoefend, waardoor zij hun temperatuur niet altijd direct goed aan kunnen passen aan de omgeving. Pasgeboren baby’s hebben een relatief groot hoofd en daarbij een open fontanel, waardoor ze snel warmte verliezen. Dat terwijl ze die warmte hard nodig hebben om zich te ontwikkelen. Door omhuld te worden met behaaglijke warmte en tot op zekere hoogte ook blootgesteld te worden aan verfrissende koelte, leert het kind om te gaan met veranderingen in omgevingstemperatuur en om zijn eigen temperatuur daarop aan te passen. Met een strikmutsje ondersteun je dit proces.

Strikmutsjes kunnen jouw kindje beschermen tegen overprikkeling. Het mutsje vormt een beschermlaagje over het hoofd, de plek waar de meeste zintuiglijke prikkels binnenkomen. Het dragen van een mutsje helpt het kindje om zich letterlijk een beetje af te sluiten van de omgeving. Zo krijgt het kindje de ruimte om bij zichzelf te komen, daar te blijven en alle indrukken die hij heeft opgedaan te verwerken. Je zult misschien merken dat jouw kindje met een strikmutsje op makkelijker in slaap valt, ook in de auto of in de kinderwagen. Ook op latere leeftijd is deze functie van het strikmutsje nog erg fijn.

Materiaal en vorm

Let op het materiaal van het mutsje. Wol, wolzijde en zijde zijn bij uitstek geschikt voor ondersteuning bij de warmteregulatie van pasgeboren baby’s en jonge kinderen. Wol is comfortabel bij hitte en kou. Doordat wol waterafstotend is, wordt het mutsje niet vochtig. Zijde is als een tweede huidje. Een beschermlaagje, als het ware, zonder al te warm te worden. Ook zijde neemt vocht op zonder vochtig te worden. Met katoenen mutsjes moet je een beetje opletten. Katoen kan wat vochtig worden bij transpiratie, waardoor het hoofd kan afkoelen. Synthetische stoffen zijn niet geschikt. Deze stoffen laten geen warmte door, waardoor warmtestuwing ontstaat. Warmtestuwing is gevaarlijk voor een pasgeborene! Ook met katoenen mutsjes moet je een beetje opletten.

De vorm van het mutsje is ook belangrijk. Het prettigste is een bedekt hoofdje waarbij voldoende van het voorhoofd vrij blijft, zodat het kindje met het voorhoofd de omgevingstemperatuur kan blijven erfvaren. Zo kan het lichaam zich aanpassen aan de temperatuur van de omgeving. De lange koordjes aan het mutsje zijn bedoeld om het mutsje te strikken om de romp van het kindje. Je kruist de bandjes op borst om ze vervolgens op de rug (of borst) te strikken. Als het mutsje van het hoofdje van je kindje glijdt, zullen de touwtjes niet om het nekje blijven hangen. Zo kan je kindje veilig spelen met het mutsje op.

Hoe strik je zo’n mutsje

De lange koordjes aan het mutsje zijn bedoeld om het mutsje te strikken om de romp van het kindje. Je kruist de koordjes op de borst, onder de oksels door en knoopt ze op de rug. Bij sommige mutsjes is het mogelijk om nog eens te kruisen op de rug en een knoopje op de buik te maken. Zelf maken wij het strikje altijd iets richting de zijkant, zodat het kindje geen last heeft van het strikje als het op de rug ligt of in de draagdoek of draagzak zit. Als je het mutsje strikt zoals hierboven beschreven en het mutsje glijdt van het hoofdje, zullen de touwtjes niet om het nekje blijven hangen. Zo kan je kindje veilig spelen met een strikmutsje op. Heerlijk toch?

Onze strikmutsjes vind je hier.

Geef een reactie