Dragen

Van harte welkom op onze draag-pagina! Je kunt hier meer lezen over het dragen van je kindje, een draagconsult boeken en draagmiddelen huren en aanschaffen. Klik hieronder op de verschillende links of lees verder voor meer informatie.

Draagconsulten | Draaguitleen | Draagdoeken | Draagzakken

Over dragen

Dragen ondersteunt de natuurlijke ontwikkeling van kinderen én ouders! In het volgende stuk leggen we je uit waarom.

Behoefte

Tijdens de zwangerschap is je kindje veilig dichtbij. Omhuld door moeders warmte krijgt een kindje de kans om optimaal te groeien en zich te ontwikkelen. Door haar bewegingen wordt het kindje gewiegd, haar hartslag is een geruststellend kloppen en haar stem een zachte melodie. Gevoed door moeders lichaam wacht het kindje beschermd af tot het ter wereld gaat komen. De wereld waar het kindje soms iets van mee krijgt: een lichtflits, soms wat gedempt geluid. Alles zacht en warm.

Tijdens de bevalling worden moeder en kind fysiek van elkaar gescheiden. Het kind wordt nu beschouwd als individu op aarde. Wij zijn (in de westerse wereld) gewend geraakt aan het creëren van afstand tussen ouder en kind. Dat past nu eenmaal bij de maatschappij waarin we leven. Daarmee zijn de behoeftes van het kind echter niet veranderd! Het kindje hunkert nog steeds naar warmte, voeding en geborgenheid, om optimaal te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. De reflexen waarmee het kindje ter wereld komt, ondersteunen dit. Bijzonder is dat een aantal van die reflexen, bijvoorbeeld het grijpreflex, maar één doel heeft: heel dichtbij de moeder/verzorger blijven! Door te dragen kun je de warmte en veiligheid die het kindje in de baarmoeder heeft ervaren, nabootsen en daarmee aan deze behoefte van je kindje voldoen. Dit kan de band tussen moeder/verzorger en kind bevorderen.

Ontwikkeling

Is het je wel eens opgevallen dat baby’s (en jonge kinderen) tijdens het optillen een bepaalde houding aannemen? Ze trekken hun knietjes op, spreiden de beentjes en bollen het ruggetje. Ook dit is een aangeboren voorkeurshouding ten bate van optimale ontwikkeling. Door je kindje ergonomisch te dragen, kun je met respect voor deze houding de ontwikkeling van de ruggengraat ondersteunen. Ook kan ergonomisch dragen heplen bij het verminderen van krampjes, refluxklachten en voorkeurshouding.

Verschillende knopen en draagwijzen passen bij verschillende ontwikkelingsfases. Dit geldt zowel voor de fysieke, als de mentale ontwikkeling. Pasgeboren kinderen draag je bijvoorbeeld meestal op je buik. Zo ben jij het enige wat zij kunnen zien en dat is alles wat op dat moment nodig is. Als je kindje wat ouder is en meer interesse krijgt in de buitenwereld, kun je het kindje verplaatsen naar je heup of rug. Zo kan het kindje vanuit een veilige plek rondkijken in de wereld, maar ook weer veilig wegduiken als het even teveel wordt. Door te dragen help je je kindje bij het doseren van prikkels en bij het wennen aan de wereld.

Praktisch

Door je kindje te dragen in een doek of drager in plaats van te tillen, houd je je handen vrij. Zo kun je andere dingen doen, terwijl je jouw kindje de benodigde warmte en veiligheid geeft. Huishoudelijke taken bijvoorbeeld, of het aanschaffen van een nieuwe draagdoek op internet (hihi).

Ook buitenshuis is het dragen superhandig. Even naar de supermarkt, een reisje met de trein, een gezellige picknick: alles kan en je hebt je kindje altijd lekker dichtbij. Een draagdoek neemt lang niet zoveel ruimte in als een kinderwagen en je kunt op plekken komen die met een kinderwagen moeilijker te bereiken zijn. Denk bijvoorbeeld aan een strandwandeling of een tochtje door het bos.

Natuurlijk is er veel meer te vertellen over het dragen en zijn er nog veel meer (uiteenlopende) redenen te bedenken om te dragen. Voor nu houden we het hierbij. Wil je toch meer informatie of wil je het eens proberen? Stuur ons gerust een berichtje, loop binnen voor een draagconsult of maak gebruik van onze draaguitleen.